top of page

Komt de singulariteit er?

Of de technologische singulariteit er komt is niet eens het belangrijkste, waar staat de technologische singulariteit voor laat zien welke krachten er op deze maatschappij spelen.


Bij psychonaut times weten we niet of de singulariteit er komt, echter geloven we in dat het verstaan van wat de singulariteit hypothese inhoudt waardevol is om je klaar te maken voor de toekomst zodat je niet met een mond vol tanden komt te staan.


De singulariteit is een punt in de toekomst waar de technologische ontwikkelen zo ver gevorderd zijn dat de kunstmatige intelligentie zich los maakt van de mens. Het gaat als het ware zijn eigen gang, zonder enige interferentie van de mens. Dit heeft consequenties die in de singulariteitshypothese voorbij de voorstelling van de mens zijn. Het lijkt onmogelijk een beschrijving te geven wat er gaat gebeuren. Is dit eng? Misschien een beetje, maar tot de tijd dat de singulariteit er nog niet is het raadzaam om je voor te bereiden op een singulariteitspunt. Dit voor 2 redenen.


Enerzijds door te verstaan wat de singulariteit inhoudt verklaard veel aspecten die momenteel voor veel mensen onverklaarbaar zijn, waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren.


Anderzijds singulariteit draagt inzich dat we al naar dit punt aan het toewerken zijn. Dit wil zeggen het leven zoals voor de ontwikkeling van de computer zal bij het aandienen van de singulariteit voor eeuwig voorbij zijn, de robot neemt het over.


Is dit ethisch mogelijk? Dat hangt af van hoe goed we voorbereid zijn om dichter tot de singulariteit te komen. Dat de tendens naar singulariteit bestaat laat de exponentiele groei van computerkracht, Moore's law, en de expontentiële groei van het aantal algoritmes in de wereld zien. Deze ontwikkelingen hoeven niet de betekenen dat er een singularteitspunt er komt. Echter, het verklaard wel waarom de huidige crisis laat zien, eigenlijk kunnen we het veel rustiger aan doen. Bij psychonauttimes zien we dit als positieve ontwikkeling. Het is een overwinning van de generatie algoritmes tot nu toe.


De 5G internet revolutie zal er voor zorgen dat data eindelijk ook echt toegepast wordt om op grote schaal te leren. Momenteel zijn we vastgespijkerd aan social media algoritmes en daartussenin hangen een aantal websites die door middel van data klant met onderneming verbindt. In het bedrijfsleven nemen de interne algoritmes steeds sneller over waardoor een hoop werk verloren gaat. Echter op grote schaal kan er nog niet geleerd worden van data, dit gebeurd veelal adhoc. Het netwerk is bijna aangelegd, het is wachten op de snelle manier de wereld zal gaan leren van de data die ze ontvangen.


Het 5G netwerk is voor het eerst in de historie dat daadwerkelijk op grote schaal machine learning toegepast wordt, waarin de algoritme in het begin alleen nog suggestief output geeft, waarop de mens dient te antwoorden, zodat het algoritme weer een nieuwe suggestie maakt, de mens dient te antwoorden, meerdere cycli van dit zorgt ervoor dat de computer steeds slimmer wordt, als hij in een ver punt in tijd zo slim is dat de mens beslist dat hij het zelf kan, dit zal kort voor het singulariteitspunt plaats vinden. Het moment dat de mens beslist dat het algoritme slim genoeg is, wordt het als dier in de natuur losgelaten.


Dit kan 2 kanten op gaan.


Bij psychonaut times geloven we in de bezorgdheid van Elon Musk omtrent deze singulariteit, echter bij een goed begeleide reis in psychedelica in de komende 10 jaar is de mens in staat het algoritme op een humanistische wijze klaar te maken voor een eventueel singulariteitpunt in tijd. Psychedelica laat je in een alternatieve staat van bewustzijn, dit is belangrijk want dat is een unieke eigenschap die een mens heeft en die de robot niet kan hebben. Het is in deze dimensies dat je inspiratie kunt opdoen om de robot verder te dienen. Psychedelica laat op een mooie wijze je schaduwzijde zien, wat tegelijkertijd ook de schoonheid is. Daarom geloven we bij psychonaut times dat psychedelica een cruciale rol zal spelen in het klaarstomen voor het singulariteitsmoment in de toekomst. Ondanks dat we ver zijn, geloven we bij psychonaut times dat we nog wel een aantal decennia hebben om ons mentaal voor te bereiden op een eventuele komst van een technologische singulariteit.







1 weergave0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page